Alingsås-Aberdeen med tåg, båt och barn

Dan Berglund är självutnämnd tågnörd och luttrad tågresenär. I flera år har han tillsammans med familjen rest genom Europa på tåg. Tåget har inneburit ett klimatsmartare semesterresande och tagit familjen till många fantastiska resmål, men det har också gett flera unika upplevelser som endast ett rälsbundet resande kan ge.

– Sommaren 2017 reste vi med tåg från Alingsås till Aberdeen i Skottland med våra två barn på 5 och 1 ½ år. Vi övernattade på hotell i Roskilde, Rotterdam och York. En natt tillbringades i sovhytt på färjan mellan Hoek van Holland (strax utanför Rotterdam) och Harwich i England. Vi tog en heldags stopp i Rotterdam där vi besökte Rotterdams Zoo för att sedan fortsätta med färjan till England på kvällen.

Foto Pixabay

Familjen stannade sedan i engelska York ett par dagar där de turistande i stan och närområdet innan familjen gav sig ut på den sista dagsetappen till Aberdeen.

– Anledningen till att det blev Aberdeen som slutmål var att min sambo har släktingar där. Hemresan gick enligt ungefär samma rutt, men utan några längre stopp förutom en eftermiddags uppehåll i Hamburg.

Familjen hade erfarenhet av längre tågresor tidigare och åkte bland annat till Italien vintern 2014. Hur kom det sig att ni valde tåget från början?

– Vi valde tåget av flera skäl. Möjligheten att se och uppleva saker under resan och att barnen och vi föräldrar skulle få uppleva fler länder och städer på vägen. Miljöskäl, tågresandet kändes som ett av de enklaste valen vi kunde göra för att minska vår familjs koldioxidutsläpp. Att jag själv dessutom har lite lätt flygrädsla och är ”tågnörd” gjorde valet ganska självklart.

Foto Johnér bildbyrå

Dan upplevde resan på det hela taget som avkopplande, rolig och lite lagom spännande. Barnen tyckte mest att det var spännande och kul även om långa resdagar kan vara ansträngande för små barn.

– Barnen upplevde resan som mestadels spännande, men någon dagsetapp blev i längsta laget och då blev det ganska gnälligt under slutet av dagen.

Dan berättar att den stora utmaningen är att planera lagom långa dagsetapper och lägga in uppehåll och stopp som passade barnen. Samtidigt ledde själva resan till många fina minnen kopplade till tåget och det speciella resandet det faktiskt är.

– Finaste minnet är alla små pratstunder med medresenärer och barn från olika länder som vi träffade på tågen och som våra barn lekte med ombord.

Tågresorna har gett mersmak och nu planerar familjen för flera nya resor både i Sverige och i Europa.

– Nu i sommar blir det tågresor i Sverige, men under nästa år så planerar vi för en ny tågresa till Italien.

Vänta med Alfons Åberg på elva stationer

Visste du att de allra yngsta resenärerna fått egna lekytor med Alfons Åberg?

2019.03.28

Fem #lifehacks när du reser med barn

Resa med barn kan vara en prövning enligt många rutinerade föräldrar. Här är några konkreta tips och mentala förhållningssätt som kan hjälpa dig på resan.

2019.03.14

Jag ska bara leka klart först...

När man är liten kan varje resa vara ett äventyr. Och äventyr kan som bekant vara påfrestande även för förberedda resenärer. Då kan det vara skönt att hitta trygga platser med saker man känner igen.

2019.03.21

Tågluffa på kontinenten

Sverige i all ära. Ibland vill man resa lite längre. Här är några praktiska appar och sajter.

2019.03.14

Allt annat än aningslösa influencers

Det talas om flygskam, flygskatt och ohållbara resvanor. Här har vi samlat några av personerna, initiativen och grupperna som peppar och inspirerar dig till mer och bättre tågresande över hela världen.

2019.03.14

Sydeuropeisk familjesemester på räls

Familjen Edmark gillar att ta tåget. Både familjens stora och små passagerare gillar den vidunderliga utsikten från tågfönstret, spänningen på nattågen och möjligheten att semesterresa lite mer klimatsmart. Karin Edmark berättar här om förra sommarens äventyr och ser fram emot årets tågresa i Europa.

2019.05.15