Allt annat än aningslösa influencers

Det talas om flygskam, flygskatt och ohållbara resvanor. Debatten är bra. Som privatperson är det dock viktigt att inte bara förfäras över framtiden utan också kunna se och inspireras till mer hållbara alternativ. Här har vi samlat några av personerna, initiativen och grupperna som peppar och inspirerar dig till mer och bättre tågresande över hela världen.

Tågresemestergruppen på Facebook

Med över 69 000 medlemmar är denna Facebook-grupp en av dem första och största samlingsplatserna för personer som älskar att åka tåg. Här kan du konsultera engagerade privatpersoner och få reda på allt från hur du skaffar dig ett Interrailpass till hur du bäst byter tåg på vägen till Istanbul. De flesta frågor är redan besvarade så börja med en sökning i gruppen.

Tågsemestergruppen

Instagramkontot Resa reko

Resa reko är instagramkontot (@resareko) som inte bara visar upp fantastiska platser runt om i världen utan också berättar hur du tar dig dit utan att bidra till jordens undergång. Här hittar du resekatalogssnygg inspiration värvat med konkreta tips om resvägar, tågrutter och klimataktivism.

instagram.com/resareko

Vagabonds tågspecial

Förra året gav Sveriges största resetidning Vagabond ut ett temanummer om tågresor. Numret blev en snabbt en succé och innehåller allt från rälsrelaterade resereportage och centralstationsrecensioner till små tips och tricks för globala tågresenärer. Tidningen kan vara svår att få tag i, men kan beställas eller läsas som e-tidning:

www.vagabond.se/kategori/e-tidning

Foto: Johnér

Jag ska bara leka klart först...

När man är liten kan varje resa vara ett äventyr. Och äventyr kan som bekant vara påfrestande även för förberedda resenärer. Då kan det vara skönt att hitta trygga platser med saker man känner igen.

2019.03.21

Fem #lifehacks när du reser med barn

Resa med barn kan vara en prövning enligt många rutinerade föräldrar. Här är några konkreta tips och mentala förhållningssätt som kan hjälpa dig på resan.

2019.03.14

Resmål i Sverige

Äventyret behöver inte ligga långt bort. Här är tio spännande och roliga utflyktsmål för hela familjen som ni kan komma enkelt till med tåg.

2019.03.14

Alingsås-Aberdeen med tåg, båt och barn

Vad får en barnfamilj att resa mellan Alingsås och Aberdeen?

2019.04.11

Tågluffa på kontinenten

Sverige i all ära. Ibland vill man resa lite längre. Här är några praktiska appar och sajter.

2019.03.14

Sydeuropeisk familjesemester på räls

Familjen Edmark gillar att ta tåget. Både familjens stora och små passagerare gillar den vidunderliga utsikten från tågfönstret, spänningen på nattågen och möjligheten att semesterresa lite mer klimatsmart. Karin Edmark berättar här om förra sommarens äventyr och ser fram emot årets tågresa i Europa.

2019.05.15