Fem #lifehacks när du åker tåg med barn

Resa med barn kan vara en prövning enligt många rutinerade föräldrar. Här är några konkreta tips och mentala förhållningssätt som kan hjälpa dig på resan.

Barn på tåg med hörlurar
Foto Johnér

Ta med #hörlurar. Det är alltid roligt att höra ljudet när man ser på film eller spelar spel. Men för att hålla medresenärerna glada är det bra att ha med hörlurar så att de inte behöver lyssna på samma ljud som ditt barn.

Barn blir matat
Foto Johnér

Boosta energin med #matsäck. Ofta när man känner sig lite kinkig kan det bli bättre om man fyller på med energi. En god macka eller en smaskig frukt kan vara skillnaden mellan en kul utflykt och en jobbig transport. Glöm inte att fylla på din egen energi också.

Vuxen med barn på axlarna
Foto Johnér

Peppa med #positivism. Barn, i alla fall de yngsta, smittas mycket av andras inställning. Om du tycker att det ska bli en rolig utflykt så ökar chansen att ditt barn tycker det också. Men om du själv drar ner stämningen ska du inte bli förvånad om du får hantera gnäll.

Ta det #lugnt. Du kanske är van att skynda på och resa effektivt men när du har barn får du tänka om. Låt alla andra skynda och stressa, du kan tänka lite mer på barnets tempo. Njut av att ta tid på dig.

Hög med resväskor
Foto Johnér

#Packa inte för mycket. Tänk igenom om du verkligen behöver precis allt du vill ta med dig. Behövs verkligen tre ombyten? Behöver du två par skor? Kan du vänta med att ta med mammas strykjärn som du lånade förut? Det är ändå så mycket man ska bära på när man reser med barn så att tänka minimalistiskt kan hjälpa.

Jag ska bara leka klart först...

När man är liten kan varje resa vara ett äventyr. Och äventyr kan som bekant vara påfrestande även för förberedda resenärer. Då kan det vara skönt att hitta trygga platser med saker man känner igen.

2019.03.21

Resmål i Sverige

Äventyret behöver inte ligga långt bort. Här är tio spännande och roliga utflyktsmål för hela familjen som ni kan komma enkelt till med tåg.

2019.03.14

Allt annat än aningslösa influencers

Det talas om flygskam, flygskatt och ohållbara resvanor. Här har vi samlat några av personerna, initiativen och grupperna som peppar och inspirerar dig till mer och bättre tågresande över hela världen.

2019.03.14

Tågluffa på kontinenten

Sverige i all ära. Ibland vill man resa lite längre. Här är några praktiska appar och sajter.

2019.03.14

Alingsås-Aberdeen med tåg, båt och barn

Vad får en barnfamilj att resa mellan Alingsås och Aberdeen?

2019.04.11

Sydeuropeisk familjesemester på räls

Familjen Edmark gillar att ta tåget. Både familjens stora och små passagerare gillar den vidunderliga utsikten från tågfönstret, spänningen på nattågen och möjligheten att semesterresa lite mer klimatsmart. Karin Edmark berättar här om förra sommarens äventyr och ser fram emot årets tågresa i Europa.

2019.05.15