Jag ska bara leka klart först...

När man är liten kan varje resa vara ett äventyr. Och äventyr kan som bekant vara påfrestande även för förberedda resenärer. Då kan det vara skönt att hitta trygga platser med saker man känner igen. En plats för lek och avkoppling där barnen kan få springa av sig och alla vuxna pusta ut. Just därför har Alfons Åberg fått flytta in i väntsalen på några av Sveriges järnvägsstationer.

– Vi vill göra det roligare för barnen att vänta på bussen eller tåget, berättar Kerstin Gillsbro som är Vd på Jernhusen, företaget som har hand om 37 av Sveriges största stationer. Barn är också resenärer och vi tror att det kan vara bra att få med sig positiva erfarenheter redan när man är liten.

Barn leker med Alfons Åberg
Foto Crelle Photography

2018 flyttade Alfons in med lekytor på sju stationer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Borlänge, Linköping, Norrköping och Skövde. Varje lekyta är individuellt utformad och bjuder in till olika former av lek. Ibland är helikoptern från den fantasifulla flygfärden med, ibland finns en pekskärm med några spel och ibland finns också en bänk där mamma, pappa eller annan vuxen kan sitta med och vila benen.

– Det har varit väldigt lärorikt och utvecklande att se på stationerna ur ett barnperspektiv, säger Kerstin. Vi tyckte för några år sedan att vi hade rätt bra koll på hur man sköter om en station och vad resenärerna behöver. Då fick vi frågan hur vi tänkte på de yngsta resenärerna och där gick det upp för mig att vi hade missat väldigt många människor.

Resenärer behöver en trygg och säker plats där det finns möjlighet att vänta bekvämt, göra toalettbesök och handla det man behöver. Men vad gör man om man är lite uttråkad, har spring i benen och är fem år gammal? Nu kan man leka en stund. Se upp bara så ni inte missar tåget för att någon ”ska bara leka klart först...”

Varför Alfons Åberg?

Det var ingen slump att Jernhusen valde Alfons. Författaren och illustratören Gunilla Bergströms barnboksfigur Alfons Åberg är en älskad figur i flera generationer. Berättelserna uppmuntrar till lek och fantasi. Detta är ett samarbete med Bok-Makaren som förvaltar och utvecklar rättigheterna till Gunilla Bergströms verk, däribland Alfons Åberg. Elisabet Granlund är partner och COO på Bok-Makaren.

– Alfons är nyfiken. Han vill lära sig mer om hur saker och ting fungerar. Alfons gillar tåg och leker gärna tåg-lekar hemma, tänk om han kunde lära sig mer om tåg och bygga ett stort på riktigt? Han gillar också att lära sig om nya platser och åker gärna till djungeln i sin helikopter, finns det en djungel i Sverige? Själv bor Alfons i ett höghus, vilka andra hus finns? Ja, Alfons är helt enkelt full av nyfikenhet och det bästa av allt är när Pappa Åberg hänger med på upptäcktsfärd och leker med Alfons, säger Elisabet.

Alfons Åberg-figur
Foto Robin Lundin

Alfons nyfikenhet är en egenskap han delar med alla de yngsta resenärerna. Lekytan på stationen blir inte bara ett avbrott under resan utan också ett sätt för föräldrar och barn att göra något kul.

– Resandet är en stund för vuxna och barn tillsammans. Tid där varken barn eller vuxna är på väg någon annanstans och där matlagning, tvätt eller dataspel inte hamnar i vägen för lek och nyfikenhet, säger Elisabet.

Mer om Alfons Åberg och Bok-Makaren

www.alfons.se

Läs mer på Jernhusens webbplats

Alfons Åberg flyttar in på stationerna

Fem #lifehacks när du reser med barn

Resa med barn kan vara en prövning enligt många rutinerade föräldrar. Här är några konkreta tips och mentala förhållningssätt som kan hjälpa dig på resan.

2019.03.14

Resmål i Sverige

Äventyret behöver inte ligga långt bort. Här är tio spännande och roliga utflyktsmål för hela familjen som ni kan komma enkelt till med tåg.

2019.03.14

Allt annat än aningslösa influencers

Det talas om flygskam, flygskatt och ohållbara resvanor. Här har vi samlat några av personerna, initiativen och grupperna som peppar och inspirerar dig till mer och bättre tågresande över hela världen.

2019.03.14

Alingsås-Aberdeen med tåg, båt och barn

Vad får en barnfamilj att resa mellan Alingsås och Aberdeen?

2019.04.11

Tågluffa på kontinenten

Sverige i all ära. Ibland vill man resa lite längre. Här är några praktiska appar och sajter.

2019.03.14

Sydeuropeisk familjesemester på räls

Familjen Edmark gillar att ta tåget. Både familjens stora och små passagerare gillar den vidunderliga utsikten från tågfönstret, spänningen på nattågen och möjligheten att semesterresa lite mer klimatsmart. Karin Edmark berättar här om förra sommarens äventyr och ser fram emot årets tågresa i Europa.

2019.05.15