Vart ska vi resa då?

Äventyret behöver inte ligga långt bort. Det kan vara närmare än du tror. Här är tio spännande och roliga utflyktsmål för hela familjen som ni kan komma enkelt till med tåg.

Marinmuseum - Karlskrona

Se båtar och fartyg från flera hundra år av svensk sjöhistoria. Upplev en riktig ubåt från insidan. I Sjömansverkstaden finns massor med pyssel för de yngsta.

www.marinmuseum.se

Universeum – Göteborg 

Barn på Universeum
Foto Universeum

På Universeum blandas djur och natur med ny teknik och spännande experiment. Följ med på safari genom Regnskogen, dyk ner under ytan i Akvariehallen eller utmana kroppen och knoppen i Hälsa.

www.universeum.se

Falu Koppargruva – Falun 

Gammal gruvgång i Falun.
Foto Birgitta Wahlberg

En gång i tiden var Falu Gruva den största koppargruvan i Europa och kallades för Sveriges skattkista. Koppar från Falun blev till slottstak, kyrkklockor, mynt och husgeråd runt om i världen.

www.falugruva.se

Nutti Sámi Siida – Kiruna 

Ren hos Nutti Sámi Siida
Foto Johan Adermalm

Kiruna är värt ett besök i sig själv, men extra intressant kan det vara att lära sig mer om samekulturen. Här kan man träffa renar, äta samisk mat och leka i utställningsområdet.

www.nutti.se

Visualiseringscenter – Norrköping 

Barn ser på bildskärm på Visualiseringscenter.
Foto Ristenstrand

För att riktigt förstå möjligheterna med allt digitalt ska du besöka Visualiseringscenter i Norrköping. I utställningarna får du själv prova på att röra och titta på allt spännande.

www.visualiseringscenter.se

Tom Tits Experiment – Södertälje 

Barn med såpbubblor på TomTit
Foto TomTit

En hel dag räcker nästan inte för att uppleva alla fyra våningar av Tom Tits Experiment. Men man får komma tillbaka som tur är. Här kan man verkligen prata om lekfullt lärande. Fyra våningsplan fulla med saker att upptäcka.

www.tomtit.se

Kokpunkten – Västerås 

Badhuset Kokpunkten
Foto Kokpunkten

Äventyrsbad finns det på många ställen men inte alla är byggda i ett gammalt elverk. Här kan du både åka i flera olika vattenrutschkanor och bada på taket med utsikt över hela Västerås.

www.kokpunkten.se

Jamtli – Östersund 

Barn tvättar kläder på Historieland på Jamtli.
Foto Jamtli

Jamtli är muséet i Östersund där historien levandegörs på fantasifulla sätt. Här får du inte bara se gamla hus och saker, du får också träffa människor från förr i form av skådespelare som berättar sina liv.

www.jamtli.com

Varbergs fästning – Varberg 

Sommarbild av Varbergs Fästning
Foto Hallands museum

I Varberg finns en alldeles riktig fästning med murar och kanontorn. Här finns flera utställningar där du kan lära dig mer om medeltiden och här finns också den berömda Bockstensmannen – ett av Sveriges tidigaste kriminalfall.

www.museumhalland.se

Cool Minds – Malmö 

Barn löder kretskort på Cool Minds
Foto Cool Minds

Cool Minds är ett vetenskapslekland, som genom kurser, workshops, drop-in och födelsedagskalas vill få barn och unga intresserade av vetenskap och teknik. Här kan barn och ungdomar experimentera med teknik, kemi och biologi.

www.coolminds.se

Jag ska bara leka klart först...

När man är liten kan varje resa vara ett äventyr. Och äventyr kan som bekant vara påfrestande även för förberedda resenärer. Då kan det vara skönt att hitta trygga platser med saker man känner igen.

2019.03.21

Alingsås-Aberdeen med tåg, båt och barn

Vad får en barnfamilj att resa mellan Alingsås och Aberdeen?

2019.04.11

Fem #lifehacks när du reser med barn

Resa med barn kan vara en prövning enligt många rutinerade föräldrar. Här är några konkreta tips och mentala förhållningssätt som kan hjälpa dig på resan.

2019.03.14

Allt annat än aningslösa influencers

Det talas om flygskam, flygskatt och ohållbara resvanor. Här har vi samlat några av personerna, initiativen och grupperna som peppar och inspirerar dig till mer och bättre tågresande över hela världen.

2019.03.14

Tågluffa på kontinenten

Sverige i all ära. Ibland vill man resa lite längre. Här är några praktiska appar och sajter.

2019.03.14

Sydeuropeisk familjesemester på räls

Familjen Edmark gillar att ta tåget. Både familjens stora och små passagerare gillar den vidunderliga utsikten från tågfönstret, spänningen på nattågen och möjligheten att semesterresa lite mer klimatsmart. Karin Edmark berättar här om förra sommarens äventyr och ser fram emot årets tågresa i Europa.

2019.05.15