Sydeuropeisk familjesemester på räls

Familjen Edmark gillar att ta tåget. Både familjens stora och små passagerare gillar den vidunderliga utsikten från tågfönstret, spänningen på nattågen och möjligheten att semesterresa lite mer klimatsmart. Karin Edmark berättar här om förra sommarens äventyr och ser fram emot årets tågresa i Europa.

Familjens sommarresa 2018 vindlade sig från Stockholm genom Europa hela vägen ner till Levanto i Italien. Det blev stopp i Hamburg, Lugano, Verona och Levanto innan färden bar norrut igen via Soviore, Domodossola, Montreux och Kiel där färjan gick till Göteborg. Det var ingen stressig resa utan det fanns gott om tid för bad, vandringar och till och med springa ett bergslopp i Alperna. Två och en halv fantastiska veckor fulla med upplevelser.

Barn på resa i Europa
På väg i ett varmt Europa Foto Karin Edmark

Klimatoron gav tåget fördel

Klimatoro gjorde att vi inte kände för flyget, samtidigt som det kändes kul att åka tåg. Och det var hyfsat lätt eftersom vi nu har rätt stora barn som var sex och tolv år när vi reste. Dessutom är det roligt att åka tåg – det är lite lagom äventyrligt.

Det känns som att man reser på ett annat sätt när man åker tåg. Det är inte särskilt jobbigt att resa – kanske för att vi hade planerat så att flera av tågresorna var korta – i exempelvis Italien åkte vi korta sträckor mellan de platser vi besökte. Men vissa delar var förstå lite jobbiga, speciellt dagen vi spenderade i 35-graders värme i Kiel, efter nattågsresa och i väntan på att kliva på färjan mot Göteborg.

Resa med barn

Den största utmaningen att resa med barn på tåg är själva planeringen av resan, att boka platsbiljetter, särskilt på nattågen. Vi bokade allt i förväg eftersom vi ville hålla resan så smidig som möjligt. Men det tog en stund i telefonkö och att boka nattågen var särskilt svårt då de inte gick att boka via webben som de vanliga platsbiljetterna. Nervöst blev det precis i början av resan när tåget mellan Ängelholm och Köpenhamn var försenat – men vi hann som tur var med vår anslutning.

Vad var bäst

Det finaste minnet var vyerna i norra Italien och Schweiz. Utsikten där är svårslagen samtidigt som känslan av att kliva på nattåget i Hamburg och fortsätta söderut var speciell. Vi fick absolut mersmak på det här sättet att resa. Nu i sommar planerar vi att resa med interrail till Rumänien, Transsylvanien och Donau-deltat.

Vänta med Alfons Åberg på elva stationer

Visste du att de allra yngsta resenärerna fått egna lekytor med Alfons Åberg?

2019.03.28

Alingsås-Aberdeen med tåg, båt och barn

Vad får en barnfamilj att resa mellan Alingsås och Aberdeen?

2019.04.11

Fem #lifehacks när du reser med barn

Resa med barn kan vara en prövning enligt många rutinerade föräldrar. Här är några konkreta tips och mentala förhållningssätt som kan hjälpa dig på resan.

2019.03.14

Resmål i Sverige

Äventyret behöver inte ligga långt bort. Här är tio spännande och roliga utflyktsmål för hela familjen som ni kan komma enkelt till med tåg.

2019.03.14

Tågluffa på kontinenten

Sverige i all ära. Ibland vill man resa lite längre. Här är några praktiska appar och sajter.

2019.03.14

Jag ska bara leka klart först...

När man är liten kan varje resa vara ett äventyr. Och äventyr kan som bekant vara påfrestande även för förberedda resenärer. Då kan det vara skönt att hitta trygga platser med saker man känner igen.

2019.03.21