Saga Jernberg, hållbarhetsstrateg

Saga Jernberg är hållbarhetsstrateg på affärsområde Stadsutveckling. På fritiden spelar hon innebandy på elitnivå i Älvsjö AIK IBF vilket innebär tre träningar och en match, varje vecka. Att göra saker tillsammans, som ett lag, driver Saga även på arbetet.

Hallå Saga Jernberg, hållbarhetsstrateg på Stadsutveckling, varför jobbar du på Jernhusen?

– För att jag får jobba med väldigt roliga och spännande projekt. Vår ambition att få fler att resa kollektivt genom att bygga nya stadsdelar, ha välfungerande stationer och tåg som kommer i tid ger mig en härlig känsla. Sen gillar jag att ingen dag är den andra lik. Allt från att skriva en ansökan till miljöförvaltningen i en kommun och vara med en paneldebatt om cykel- och kollektivtrafiken till att åka till Göteborg och prata med kollegorna om vilka miljöfrågor vi ska skicka med till vår kommande entreprenör. Variationen är jätterolig. Ibland är det på en mer strategisk nivå och ibland stöttar jag enskilda projekt. Jag får hjälpa till att göra det som är otydligt mer konkret. Det jag bidrar med gör skillnad på riktigt.

"– Det är roligt att jobba på Jernhusen eftersom vi har långa perspektiv."

Vad gör du just nu?

– Just nu försöker jag bryta ner våra sex nya hållbarhetsmål och se vad det innebär för affärsområdet Stadsutveckling. Hur vi ska göra så att alla byggprojekt där vi bygger nytt klarar företagets hållbarhetsmål. Sen är det mycket konkreta frågor med vår nya byggnad Foajén som vi bygger i Malmö. Där stöttar jag byggprojektledaren med att göra olika undersökningar inom miljöområdet.

Vilken är Jernhusens största utmaning inom miljö och hållbarhet?

– Oj, det är inte bara en. Det är ganska många utmaningar som inte alltid är lätta utan komplexa. Men ska jag välja några får det bli hur vi ska sänka energianvändningen tillsammans med våra hyresgäster, vilka material vi väljer när vi renoverar och bygger nytt samt hur vi hanterar avfall, både förebyggande och få till ett mer cirkulärt tänk.

Favoritprojekt?

– Jag tror att Örebro kommer att bli väldigt coolt. Industribyggnaderna som ska möta det nya och bli en ny stadsdel. De gamla tegelbyggnaderna är väldigt vackra.

Jag skulle vilja titta 30 år in i framtiden och se hur det blivit. Men innan vi kommer dit är det många spännande frågor att lösa. Hur kopplar vi ihop området med resten av staden och med cykel och kollektivtrafik? Hur gör vi så att det blir levande?

Varför Jernhusen?

Det är roligt att jobba på Jernhusen eftersom vi har långa perspektiv. De byggnader som vi är med och bygger ska vi förmodligen även förvalta framöver och det ger ett annat sätt att se på saker, framför allt inom hållbarhet och fastighetsekonomi. Vi bygger verkligen för framtiden.

Utbildning?

Två kandidatexamen, en i miljövetenskap och en i kulturgeografi från Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.