Kontakt

Cecilia Granath

Pressansvarig

0734-39 26 21

cecilia.granath@jernhusen.se

175 kvadratmeter konstvepor från Nationalmuseum delas ut till auktionsvinnare

2016-02-01

Tisdagen den 2 februari klockan 16.00 är det dags för auktionsvinnarna att ta emot sina unika konstvepor från utställningen Det Offentliga Rummet. Konstveporna är reproduktioner från Nationalmuseum som prytt planken runt bygget Stockholm Continental på Vasagatan i Stockholm. Totalt samlade auktionen in 30 250 kronor till förmån för Röda Korsets arbete för människor på flykt.

Tid: Tisdag 2 februari 16.00 – 18.00

Plats: Vid ringen i Centralhallen på Stockholms Centralstation

Konstveporna har sålts på Tradera och är cirka 2 meter höga och 2-6 meter långa.

– Det är jättekul att reproduktionerna får leva vidare och fortsätta sprida glädje även efter att utställningen är slut. Att vi dessutom fått en möjlighet att stötta Röda Korsets viktiga arbete känns väldigt tillfredsställande, säger Eva Eliasson, marknadskommunikatör på Jernhusen.

Alla intäkter från auktionen, 30 250 kronor, går oavkortat till Röda Korsets verksamhet för människor på flykt. Under höstens flyktingvåg har Röda Korsets funktionärer tagit ledningen på centralstationerna för att tillsammans med kommuner, myndigheter och andra frivilligorganisationer hjälpa flyktingar och samordna volontärernas arbete.

För mer information:

Daniel Boije, Tf. pressansvarig Jernhusen, 0725-23 14 90

Eva Eliasson, marknadskommunikatör Jernhusen, 0734-39 26 31

Fakta om utställningen ”Det offentliga rummet”:

Konstverken i utställningen är framtagna av Nationalmuseum och Jernhusen tillsammans med reklambyrån Garbergs. Konsten på museet har fotats och reproducerats för att kunna tryckas på vepor.

Det är troligtvis första gången (i Sverige) som så många konstverk visas offentligt genom reproduktioner på byggplank. Utställningen på byggplanken var ett initiativ från Jernhusen och Nationalmuseum blev intresserade då de sökte nya kontaktytor för sin konst under tiden museet är stängt för renovering

Att montera konstvepor på byggplank är ett nytt grepp från Jernhusen för att avgränsa en byggarbetsplats. Bygget pågår mitt i det offentliga rummet och konstveporna är ett trevligt sätt att försköna platsen runt byggmiljön och bjuda resenärer och förbipasserande en upplevelse.

Utställningen heter ”Det offentliga rummet”, och har fyra underteman:

På gränsen till det privata visar interiörmålningar, vars samtida motsvarighet skulle kunna vara "hemma hos"-reportaget.

Kontroversiellt eller korrekt? består av flera verk som under olika tider - och kanske än idag - ansetts vara kontroversiella att visa.

Förändra eller bevara? visar främst Stockholmsvyer och knyter an till debatten om förtätning i Stockholms innerstad.

Gemenskap och anonymitet visar på stadens möjlighet till sammanhang - men också på de som utesluts och frivilligt eller ofrivilligt blir anonyma i stadens myller.