Kontakt

Cecilia Granath

Pressansvarig

0734-39 26 21

cecilia.granath@jernhusen.se

Konstutställning på Norrköpings Centralstation

2016-06-08

Jernhusen och Nationalmuseum bjuder på konst på stationen i Norrköping. Temat är ”Det offentliga rummet” och utställningen innehåller reproduktioner av bland annat, Carl Larsson, Anders Zorn, Ernst Josephson och Eva Bonnier. Den finns på stationen under hela sommaren och hösten 2016.

- Vi vill bjuda resenärer och besökare på en oväntad och trevlig upplevelse inne på stationen, där det finns fina lokaler med bra ytor för konst. Det finns många stationer med fantastiska möjligheter, men Norrköping är först ut, säger Lotta Fogde, chef för kommunikation och hållbarhet på Jernhusen.

Idén om konstvepor i offentlig miljö föddes 2015 vid bygget av den nya pendeltågsstationen Stockholm Continental, mittemot Stockholms Centralstation. Jernhusen ville skapa en positiv upplevelse runt byggplatsen mitt i stadsvimlet, och tillsammans med Nationalmuseum, vars ordinarie lokaler är stängda för renovering 2015-2018, skapades utställningen ”Det offentliga rummet” på byggplanken. Nu har utställningen anpassats till lokalerna i Norrköping, som är första station i landet att visa verken. Genom att ladda ner en app från Nationalmuseum i mobiltelefonen får besökarna tillgång till en audioguide.

- Samarbetet med Jernhusen innebär att konsten nu når ut direkt till människor på stan, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum. Vi har möjlighet att vara en brygga mellan historien och samtiden, och med konsten som utgångspunkt reflektera kring det offentliga rummet idag.

För mer information:

Lotta Fogde, kommunikations- och hållbarhetschef, 070-562 85 36

Cecilia Granath, pressansvarig Jernhusen, 0734-39 26 21

Konstutställning Norrköpings Centralstation entréhall

Ladda ner högupplöst bild

Konstutställning Norrköpings Centralstation

Ladda ner högupplöst bild