Kontakt

Cecilia Granath

Pressansvarig

0734-39 26 21

cecilia.granath@jernhusen.se

Konstutställning på Västerås Centralstation

2016-12-19

Jernhusen och Nationalmuseum bjuder på konst på Centralstationen i Västerås. Temat är ”Det offentliga rummet” och utställningen innehåller reproduktioner av bland annat, Carl Larsson, Anders Zorn, Ernst Josephson och Eva Bonnier. Utställningen finns på stationen under första halvåret 2017.

- Vi vill bjuda resenärer och besökare på en oväntad och trevlig upplevelse inne på stationen, där det finns fina lokaler med bra ytor för konst. Det finns många stationer med fantastiska möjligheter, säger Lotta Fogde, chef för kommunikation och hållbarhet på Jernhusen.

Idén om konstvepor i offentlig miljö föddes 2015 vid Jernhusens bygge av Stockholm Continental, stationen ovanför den nya pendeltågsstationen Station Stockholm City. Jernhusen ville skapa en positiv upplevelse runt byggplatsen mitt i stadsvimlet, och tillsammans med Nationalmuseum, vars ordinarie lokaler är stängda för renovering fram till 2018, skapades utställningen ”Det offentliga rummet” på byggplanken.

Nu har utställningen anpassats till lokalerna på Centralstationen i Västerås. Utställningen finns sedan i somras också på Norrköpings Centralstation. Genom att ladda ner en app från Nationalmuseum i mobiltelefonen får besökarna tillgång till en audioguide.

- Samarbetet med Jernhusen innebär att konsten nu når ut direkt till människor på stan, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum. Vi har möjlighet att vara en brygga mellan historien och samtiden, och med konsten som utgångspunkt reflektera kring det offentliga rummet idag.

För mer information:

Ann Lindberg, ansvarig Brand Alliances, 072-013 11 10

Lotta Fogde, kommunikations- och hållbarhetschef, 070-562 85 36

Cecilia Granath, pressansvarig Jernhusen, 0734-39 26 21