Kontakt

Henrik Fontin

Chef HR & Kommunikation

0706-20 11 88

henrik.fontin@jernhusen.se

Konstutställning invigd vid Hässleholms Centralstationsområde

2018-04-05

Hässleholms kommun och Jernhusen ställer i samarbete med Nationalmuseum ut bilder av konstverk i centralstationsområdet. Invånare, resenärer och besökare bjuds på en oväntad och trevlig upplevelse.

Temat för utställningen är "Det offentliga rummet". Med utgångspunkt i ett antal konstverk från kända konstnärer som exempelvis Anders Zorn och Carl Larsson ger vi dig möjlighet att reflektera över frågor som handlar om staden och det offentliga rummet.

- Vi vill bjuda på en oväntad och trevlig upplevelse i stationsområdet. Konsten uppmärksammar frågor som är aktuella även idag i våra offentliga miljöer som exempelvis tiggeri och amning, säger Ann Lindberg, ansvarig Brand Alliances på Jernhusen.

- Utställningen är ett naturligt steg i att centrum fortsätter att utvecklas och den bidrar till en positiv bild av Hässleholm. Det känns roligt att tillsammans med Jernhusen och Nationalmuseum möjliggöra att fler kommer att upptäcka den konstskatt som är vår gemensamma egendom, säger Anders Rosengren, kulturchef på Hässleholms kommun.

Det offentliga rummet togs fram av Nationalmuseum och Jernhusen 2015 då utställningen visades runt nybygget Stockholm Continental vid Centralstationen i Stockholm.

- Samarbetet med Jernhusen och Hässleholms kommun innebär att konsten nu når ut direkt till människor på stan, säger Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum. Vi har möjlighet att vara en brygga mellan historien och samtiden, och med konsten som utgångspunkt reflektera kring det offentliga rummet idag.

Sedan starten 2016 har konstutställningen även visats på centralstationerna i Malmö och Norrköping. Nu finns utställningen på centralstationerna i Gävle, Linköping, Lund, Skövde, Västerås. Nu sätts utställningen upp i Hässleholm. Konsten på museet har fotats och reproducerats för att sedan anpassas till varje stations utrymmen.

För mer information:

Cecilia Granath, Pressansvarig, Jernhusen, 073-439 26 21

Ann Lindberg, Ansvarig Brand Alliances, 072-013 11 10

Konstvepor Nationalmuseum gångbron

Ladda ner högupplöst bild

Konstvepor Nationalmuseum torget

Ladda ner högupplöst bild

Konstvepor Nationalmuseum utsida station

Ladda ner högupplöst bild