Kontakt

Henrik Fontin

Chef HR & Kommunikation

0706-20 11 88

henrik.fontin@jernhusen.se

En straffspark avgjorde Jernspiran 2018

2018-11-14

Elitfotboll Dam vinner 200 kvm på Stockholms Centralstation för att driva förändring för unga tjejer inom fotbollen och i samhället. War Child och Tjejzonen tar hedrande pallplatser: - Tre idéer som står upp för utsatta barn och unga vinner årets tävling, med upplevelser som verkligen kan göra skillnad, säger Åsa Agemalm, chef Jernhusen Media.

Jernspiran är fastighetsbolaget Jernhusens årliga eventtävling som belönar företag och organisationer som gör skillnad. Syftet är att lyfta initiativ för en bättre värld och samtidigt bidra till meningsfulla resenärsupplevelser.

Överst på prispallen hamnar Elitfotboll Dam, EFD, med eventet ”Lägg en avgörande straffspark”, där man belyser situationen för många unga tjejer som idrottar. Något som 1,5 miljoner besökare på Stockholms Centralstation får chansen att uppleva under en vecka i vår.

- Vi är mycket glada och tacksamma över den möjlighet som detta ger oss. Vi arbetar varje dag för en mer jämställd fotbollsrörelse. Att nu få lyfta unga tjejers fotbollsvardag på en så stor och publik plats som Stockholms Centralstation betyder otroligt mycket, både för EFD och den verksamhet vi driver men framförallt utifrån möjligheten att göra ännu större skillnad. Vi behöver nå så många som möjligt och det får vi chansen att göra här, säger Annika Grälls, ordförande EFD.

Andra pris går till War Child, som skapar trygga platser för barn i väpnade konflikter. War Child får förverkliga sitt vinnande event på Malmö Centralstation.

- Vi på War Child är så glada! Detta gör det möjligt för oss att uppmärksamma och engagera världens viktigaste människor: barnen. Det är de som ska ta världen vidare, bygga broar, riva murar och få ett slut på de krig som de aldrig själva har startat, säger Emilia Molin, managing director, War Child.

Och på tredje plats landar Tjejzonen som kämpar för att minska den psykiska ohälsan bland tjejer mellan 10 och 25 år. De vinner kampanjytor på Göteborgs Centralstation.

- Vi är väldigt glada över vår tredjeplats i Jernspiran! Det är en fantastisk möjlighet för Tjejzonen att nå ut till allmänheten och ger oss en chans att sätta frågor som rör unga tjejers mående högre upp på samhällets agenda. Detta, och stöd till vår verksamhet behövs för att vi fortsatt ska kunna möta behoven hos alla de tjejer som söker stöd hos oss, säger Anna Garvander, generalsekreterare, Tjejzonen.

Juryns motiveringar: 

1:a plats
Elitfotboll Dam
Byrå: Passion Lab

”Jernspirans vinnare går i främsta led för jämställd idrott för alla. Elitfotboll Dam lyfter både problem och lösningar i sin kreativa aktivering ”Lägg en avgörande straffspark”. Genom en transformativ upplevelse kommer besökarna på Stockholms Centralstation själva få uppleva hur situationen ser ut för många idrottsutövande tjejer. Elitfotboll Dam skapar ett engagemang som i förlängningen bidrar till unga tjejers självkänsla och framtid, både på och utanför fotbollsplanen. Det här eventet skjuter rakt i mål i våra hjärtan och hamnar överst på prispallen!”

2:a plats
War Child
Byrå: War Child (inhouse)

”War Childs kreativa och interaktiva workshop förenar barn i Sverige med barn i Libanon. Genom konst, kreativitet och kontakt i realtid, får besökarna på Malmö Centralstation chansen att bidra till War Childs livsviktiga arbete med att skapa säkra platser för barn i krigsdrabbade länder. Att bygga broar och uppmärksamma barns rättigheter är avgörande, för det är barnen som är världens framtid. War Childs bidrag är en ”Peace of Art” som förtjänar en andraplats i Jernspiran.”

3:e plats
Tjejzonen
Byrå: FLB Europa

”Tjejzonen tar unga tjejers psykiska hälsa på allvar och vill att vi också gör det. Med kreativ ljudteknik skapas fysiska tjejzoner där besökarna på Göteborgs Centralstation får lyssna till utsatta tjejer. Det blir autentiskt och manifesterar vikten av att vuxenvärlden lyssnar på deras berättelser, tankar och känslor. Det är oacceptabelt att psykisk ohälsa bland unga ökar. Tjejzonen väcker våra känslor och sinnen med en stark upplevelse som får oss att bli engagerade. En stark tredjeplatsvinnare i Jernspiran. Vi lyssnar!”

Om Jernspiran

Jernhusen vill lyfta fram initiativ som verkar för ett bättre samhälle och en hållbar utveckling. Därför premierar eventtävlingen Jernspiran de bästa idéerna för upplevelsebaserad kommunikation som bidrar till en bättre värld. Varje år får tre vinnare chansen att visa upp sitt engagemang live för upp till 1,5 miljoner människor på en av centralstationerna i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Jernhusen är ett fastighetsbolag som bland annat äger Sveriges största tågstationer.

Bilden på vinnarna:

Annika Grälls, ordförande i EFD (i mitten) och Sebastian Dafteke, Johanna Mannefred, Sara Tellqvist och Daniel Hegborn från Passion Lab mitt på eventytan de har vunnit på Stockholms Centralstation.

För mer information kontakta:

Ann Hermansson, Marknadsansvarig Jernhusen Media
073-413 32 46, ann.hermansson@jernhusen.se