Kontakt

Henrik Fontin

Chef HR & Kommunikation

0706-20 11 88

henrik.fontin@jernhusen.se

Göteborgs Centralstation får liv i unikt filmprojekt

2019-01-21

En stafettfilm ger fem nya regissörer chansen att debutera på Göteborgs filmfestival. Projektet The Locations visning på festivalen är nästintill slutsåld. - En färgsprakande och mångfacetterad film som ger nya perspektiv, säger Maja Kekonius, Head of Nordic Program, Göteborg Film Festival.

The Location är namnet på projektet. Och ”the location” handlar om är Göteborgs centralstation, en pigg 160-åring som visar sig vara en plats som väcker många kreativa idéer hos allmänheten.

Ett 30-tal bidrag blev fem vinnare som nu har fått förverkliga sina filmdrömmar i en stafettfilm av kortfilmer som ett professionellt filmteam producerat. I juryn har Göteborgs Film Festival varit representerade och Maja Kekonius, ansvarig för det nordiska programmet på festivalen, är glad över projektets genomförande och imponerad av debutanternas arbete:

- Med runt 60 kortfilmspremiärer är Göteborg Film Festival den festival som visar flest kortfilmer i hela Sverige. Genom stafettfilmen The Location har ytterligare fem kreatörer fått möjligheten att inte bara visa, utan förverkliga sina idéer hjälpta av ett professionellt filmteam. Slutresultatet en färgsprakande och mångfacetterad film som ger nya perspektiv på en plats som varje år passeras av över 27 miljoner resenärer.

De fem premiäraktuella filmregissörerna är Mats Adler, Evelina Jacobsson, Robert Vukajlo, Tove Jonstoij och Khaled Alesmael. Den sistnämnde har även romandebuterat i höst med ”Selamlik” som berättar om livet som homosexuell och journalist i ett sönderbombat Syrien. När han nu debuterar på film väljer han att utveckla sitt självbiografiska berättande som syrisk flykting på ett kanske oväntat sätt:

- Det handlar om hundens perspektiv. Om att komma fram till ett nytt ställe… en främmande plats… hur hunden försöker ta sig in och undersöka vart han hamnat. Men också om rädslan och hur hunden gör för att tränga igenom sin rädsla och våga undersöka platsen.

De fem filmerna vävs samman av förutbestämda övergångar mellan scenerna, men i övrigt har berättelserna inte varit styrda. Och det blir en hisnande resa där det bjuds på frustration, överraskningar och en nästan drömsk musikalisk berättelse om stationens piano. Men en sak är konstant, platsen, Göteborgs centralstation och ägaren Jernhusen som upplåtit sin station som ”location” tycker om filmernas myllrande mångfald:

- Filmerna visar centralstationens unika roll i samhället som mötesplats, där människor, tar farväl, kramar välkommen och blir kära. Där livet pulserar på många olika och oväntade sätt, säger Michael Dahlgren, förvaltningsschef på Jernhusen.

Den 29 januari har The Location premiär på Göteborgs filmfestival.

För pressmaterial, bilder, presentationstexter, filmer, bakom-filmen:

https://www.dropbox.com/sh/ml3j2tdgdgq7pxm/AAAUiHth5wpKfwgcuDJ75PzLa?dl=0 

För mer information:

Cecilia Granath, pressansvarig Jernhusen: 0734-39 26 21 

Göteborgs Centralstation_Foto Per Myrehed

Ladda ner högupplöst bild