Kontakt

Henrik Fontin

Chef HR & Kommunikation

0706-20 11 88

henrik.fontin@jernhusen.se

Sveriges populäraste järnvägsstationer – här är topplistan - Gävle ökar mest

2019-03-15

Sveriges tågresenärer blir inte bara fler, de uppskattar också landets stationer allt mer. Detta visar Jernhusens återkommande mätning Nöjd Resenärs Index. Nöjdast är resenärerna i Nässjö där stationen uppnår ett NRI på 81. Gävle hamnar på en hedrande andraplats och ökar dessutom mest i landet.

Jernhusen mäter återkommande hur Sveriges tågresenärer uppfattar miljön, tryggheten och servicen på landets största järnvägsstationer. Den senaste undersökningen omfattar 36 stationer och genomfördes i samarbete med Novus i december 2018. Resultatet ökar för hela landet med totalt fyra punkter till 73. Gävles resultat hamnar på 80 och är en ökning med hela 16 punkter jämfört med 2016 års mätning.

- De förändringar vi gjort i Gävle ger resultat. Sedan förra mätningen har vi bland annat renoverat ytskikt, toaletter och satt in nya väntsalsmöbler. Subway och Espresso House har tillkommit och Järnvägskrogen är renoverad. I väntsalen har vi också en konstutställning i samarbete med Nationalmuseum som bidrar till en trivsam miljö, säger Åsa Dahl, affärsområdeschef på Jernhusen.

Vid förra mätningen mättes nöjdheten endast hos ett urval av stationer, medan 2018 års undersökning omfattade samtliga större stationer hos Jernhusen

- Trygga, tillgängliga och trevliga stationer är vårt bidrag till att göra det attraktivt för fler att välja tåget. Undersökningen visar att vi är på rätt väg och den ger oss ett bra underlag till fortsatta förbättringar på stationer i alla storlekar och över hela landet, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

TOPPLISTAN 2018

• Nässjö – NRI 81

• Malmö, Gävle, Borås – NRI 80

• Göteborg – NRI 77

• Lund, Östersund – NRI 76

• Linköping, Alvesta – NRI 75

Se hela listan med alla stationer, siffror och jämförelser från föregående år i bilagan.

För mer information:

Cecilia Granath, Pressansvarig, 0734-39 26 21

Gävle Centralstation exteriör Foto Per Myrehed

Ladda ner högupplöst bild

Gävle Centralstation interiör Foto Per Myrehed

Ladda ner högupplöst bild