Kontakt

Henrik Fontin

Chef HR & Kommunikation

0706-20 11 88

henrik.fontin@jernhusen.se

Nu ska centralstationens luzettlampor moderniseras för en ljusare vänthall

2020-03-03

Under våren och sommaren installeras fler och nyare ljuskällor i centralhallen på centralstationen. Med omsorg om kulturarvet ska bland annat de befintliga gamla luzetterna anpassas till modern LED-teknik.

Mellan 2 mars och 3 augusti kommer ny och bättre LED-belysning att installeras i centralhallen för att öka ljusnivån från dagens 100 lux till över 200 lux.

– Belysningen som fungerade förr i världen håller inte längre måttet enligt moderna standarder, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen. Därför ersätter vi äldre ljuskällor med modern LED-teknik och passar på att montera in fler ljuskällor så att centralhallen blir bättre belyst och därmed bidrar till en trevligare miljö för resenärerna.

Den nya belysningen kommer dock att monteras varsamt med hänsyn till byggnadens arkitektur. Det innebär bland annat att de äldre luzetterna kommer att anpassas för att ha moderna ljuskällor med LED istället för tidigare glödlampor.

Under perioden kommer byggnadsställningar att påverka framkomligheten något och ledstråken för personer med synnedsättning kommer att flyttas tillfälligt. Vissa bänkar flyttas runt men i övrigt ska väntsalen fungera som vanligt.

Luzette är namnet på en lampa som tillverkades under tidigt 1900-tal och användes på flertalet stationer. Idag hänger det i Centralhallen replikor som monterades under 1990-talet.

Luzette-170801 0627

Ladda ner högupplöst bild