Ny teknik för ökad hållbarhet

Att digitalisera våra fastigheter är ett viktigt steg i arbetet med att få bättre mätetal för energi samt möjlighet att övervaka och styra energiflöden.

Genom en gemensam plattform kommer vi i framtiden att kunna styra och kontrollera teknisk utrustning i byggnaderna, allt från lyftbord på en depå till fläktar på en station. Under 2018 har vi påbörjat ett pilotprojekt med att koppla upp tre olika typer av fastigheter - en kombiterminal, en station och en depå. 

Årsta kombiterminal är en modern fastighet som redan har mycket ny teknik på plats, där vi nu kan styra och kontrollerna bland annat värme och ventilation i fastigheten. På Göteborgs Centralstation, som har en kombination av gammal och ny teknik, pågår optimering för att spara energi och för att testa hur plattformen fungerar kopplat till en stationsbyggnad. För att undersöka hur byggnader med begränsad ny teknik kan kopplas upp och styras av plattformen har vi anslutit Tillberga Depå, en av Jernhusens äldsta depåer.

Uppkopplingen av våra fastigheter ger även möjlighet till ett förbättrat mobilt arbetssätt för våra förvaltare och hyresgäster. Vi ser digitaliseringen som en möjlighet – utöver att bidra till Jernhusens hållbarhetsmål för minskad energiförbrukning – att genom ett rpoaktivt hyresvärdskap bygga närmare relationer med våra kunder och ta nästa steg mot en modern fastighetsförvaltning.