Kontakt

Ann Lindberg

Ansvarig Brand Alliances

ann.lindberg@jernhusen.se

073-312 90 29

Konst förhöjer stationer

Med utgångspunkt i ett antal konstverk ger Nationalmuseum och Jernhusen resenärer och besökare på stationer möjligheten att reflektera över frågor som handlar om staden och det offentliga rummet.

Utställningen som heter Det offentliga rummet består av reproduktioner av verk ur Nationalmuseums samlingar och visas på utvalda stationer. Under 2016 och 2017 har konsten kunnat ses i väntsalarna på centralstationerna i Norrköping, Västerås, Malmö, Gävle, Skövde, Linköping och Lund. Reproduktionerna är tryckta på stora vepor, anpassade efter varje stations utrymmen.

Nationalmuseums utställningschef Per Hedström berättar om tanken med utställningen:

– Verken är utvalda i förhoppningen att få besökarna att reflektera över bilden av det offentliga rummet – ett rum som vi ju alla är en del av. Det finns fyra teman i utställningen: ”Förändra eller bevara”, ”Kontroversiellt eller korrekt”, ”Gemenskap och anonymitet” och ”På gränsen till det privata”. Vi är jätteglada över möjligheten att få göra denna utställning i Jernhusens minst sagt offentliga, och väldigt fina, stationsmiljöer. Vi letar hela tiden efter nya sätt att möta publiken och visa upp vår konst på platser, för publik som kanske inte kommer till oss annars.

Den som vill kan ladda ner National­museums app och välja Det offentliga rummet så får man veta mer om utställningens teman och några av konstverken.

För Jernhusen är syftet med samarbetet tydligt – att skapa trivsel för resenärer och besökare på stationen. Och vi vet, från våra resenärsundersökningar, att kultur är efterfrågat och uppskattat, säger Ann Lindberg, Ansvarig Kundundersökningar och Brand Alliances på Jernhusen.